A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Creating default object from empty value

Filename: hooks/user_check.php

Line Number: 5

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/inparc/public_html/system/libraries/Exceptions.php:166)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 662

Parcul Cismigiu - In Parc
Parcul Cismigiu

Parcul Cismigiu

sectorul: 1
suprafata: 16 hectare
coordonate: 44.43791694, 26.09034111

Doua din cele mai mari artere ale Bucurestiului, bulevardele Regina Elisabeta si Schitu Magureanu marginesc parcul Cismigiu, fiind prima gradina publica din Bucuresti. Situat in centru orasului, Cismigiu este amenajat in stilul parcurilor englezesti. In 1779 Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a doua cismele in Bucuresti. Prima a fost construita in partea de astazi dinspre str. Stirbei Voda. Curand balta a devenit un focar de infectie, astfel ca in 1830 Pavel Kiseleff a dispus secarea baltii si transformarea zonei in gradina publica. Acest lucru se concretizeaza doar in 1847, pe timpul lui Gheorghe Bibescu. Este chemat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena, care va fi insarcinat cu transformarea locului intr-o frumoasa gradina. Acesta va fi ajutat si de catre gradinarul Franz Harer. In gradina s-au plantat sute de copaci si flori din diferite zone ale tarii, dar si din Viena. In gradina Cismigiu s-au plantat si s-au aclimatizat pentru prima oara in Romania plante precum: platan, pin rosu japonez, molid rosu si magnolie roz.

Peisagistii decid ca gradina sa fie construita dupa urma pasilor locuitorilor care se plimbau prin zona. Aleile existente sunt aceleasi de la inceput, in prima faza insa erau din pietris. In 1848 noul domnitor, Barbu Stirbei, decide saparea unui helesteu si constructia unui canal de legatura cu raul Dambovita. 1852 a reprezentat anul schimbarilor pentru gradina Cismigiu: s-a facut imprejmuirea cu uluci si s-au montat lavite fara rezematoare din lemn de stejar. In 1854 lucrarile de infrumusetare s-au terminat si Gradina Cismigiu a fost oficial inaugurata. Programul gradinii dupa inaugurare era de la rasaritul soarelui pana la ora 22:00, exceptie faceau serile cu luna plina cand accesul era permis pana la miezul noptii. In iarna anului 1883 lacul a inghetat si astfel au avut loc in premiera concursuri pe gheata. Apoi primaria orasului cumpara un teren din zona si suprafata gradinii este marita cu 15 mii de metri patrati apoi au fost aduse lebede, pelicani si pesti exotici. Mai tarziu este amenajata si o gradina zoologica care cuprindea ursi, lupi si castori dar care ulterior a fost inchisa.
 
In 1910 peisagistul Rebhun contribuie la actuala infatisarea a parcului, organizand parterul aleilor si minunata gradina de trandafiri. In 1943, este ianugurata o ‘rotonda’ (gasita azi sub denumirea de Rondul Roman), tot opera peisagistului Rebhun unde au fost expuse busturile marilor scriitori romani: Eminescu, Odobescu, Maiorescu, Caragiale, samd. Pe aleile gradinii exista un monument de marmura dedicat soldatilor francezi din primul razboi mondial, bustul Maica Smara, si izvorul Sissi Stefanidi. Chioscul de ziare de la intrarea parcului este cel mai vechi din Bucuresti, insa este al doilea ca si constructie, pentru ca primul (de pe Calea Victoriei)  a ars in intregime. Gradina Cismigiu este cautata vara pentru peisajele interesante, pentru racoare si plimbarile romantice ale indragostitilor, pentru plimbari cu barca sau hidrobicicleta, pentru locurile de promenada a sahistilor si tablistilor, in timp ce iarna devine un minunat patinoar natural.
etichete: parc, gradina, cismigiu
Acorda-i o nota Parcului Cismigiu
Nota 4.4 (din 5) prin 51 voturi

In Parcul Cismigiu te bucuri de

 • - Gradina japoneza
 • - Lac
 • - Mese de sah
 • - Mese de table
 • - Panou pentru grafitti
 • - Pasari salbatice
 • - Patinoar
 • - Pista de biciclete
 • - Plante rare
 • - Plimbari cu barca
 • - Plimbari cu hidrobicicleta
 • - Restaurante
 • - Spatii amenajate pentru caini
 • - Spatii amenajate pentru copii
 • - Terase
 • - WiFi
Iubim acest parc! Si tu? Spune tuturor despre Cismigiu pe

Imagini din Parcul Cismigiu

Ai facut o fotografie frumoasa in Cismigiu si vrei sa apara in aceasta galerie? Trimite-ne imaginea

Transport in comun la Parc Cismigiu

Autobuz: 122, 126, 137, 138, 168, 178, 226, 268, 336, 368, 601, 620, 635
Tramvai: -
Metrou: Universitate, Izvor

Harta Parcul Cismigiu

Evenimente viitoare in Parcul Cismigiu
Momentan nu sunt evenimente in Cismigiu. Nu vrei sa adaugi tu unul?
adauga eveniment in parc
vremea in parc azi

mail din parc
Iti place in parc. Si noua la fel. Nu vrem sa ratam nici un eveniment din nici un parc. De aceea am pregatit pentru tine un newsletter ca sa stii tot timpul ce se intampla in parcuri. Vrei sa-ti trimitem evenimentele pe mail?
Abonare newsletter inParc
curatenie in parc
Ai gasit o eroare pe aceasta pagina? Te rugam sa ne semnalezi ce e gresit.