A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Creating default object from empty value

Filename: hooks/user_check.php

Line Number: 5

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/inparc/public_html/system/libraries/Exceptions.php:166)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 662

Parcul Carol - In Parc
Parcul Carol

Parcul Carol

sectorul: 4
suprafata: 29 hectare
coordonate: 44.4112944, 26.0967528

Amenajarea parcului Carol a durat 6 ani si a fost ridicat pe Dealul Filaretului unde se intindeau odata viile Bucurestiului. Constructia lui a inceput in 1900 si a fost inaugurat in 1906 sub conducerea lui Carol I. Forma parcului a fost proiectata de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati, fost primar al Bucurestiului. Inaugurarea parcului a fost integrata in expozitia jubilara “Carol I - 40 de ani de domnie si Romania - 25 de ani de regat”, eveniment la care regele Carol a invitat mai marii Europei si in cadrul caruia s-a prezentat si parcul Libertatii, fosta denumire a parcului Carol. Suprafata initiala a parcului a fost de 36 de hectare, apoi a fost amenajat un lac cu o suprafata de 2 hectare ce traverseaza pe dedesupt Aleea Centrala (nucleul parcului) gandita in stil geometric. Initial parcul continea pavilioane expozitionale si cladiri anexate acestora, ulterior arhitectii Stefan Burcus impreuna cu Victor Stefanescu au construit un castel de apa denumit ‘Turnul lui Vlad Tepes’ inspirati dupa designul original al cetatii de la Poenari.

Dupa cutremurul de la 1940 a fost construita o cascada cu ajutorul planurilor arhitectilor Petculescu si Schindl, cascada strajuita de 3 sculpturi cioplite de Filip Marin, Dimitrie Paciurea si Karl Storck. Mai tarziu sculpturile au fost mutate de la pozitionarea initiala, mai aproape de Aleea Centrala. Azi le gasim sub denumirea de “Frumoasa Adormita” si cei 2 “Giganti” care vegheaza unul in fata celuilalt, monitorizand parca vizitatorii parcului. Tot in interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, pentru a sarbatori "18 secole de romanitate pe pamantul Daciei". Initial, Arenele Romane, cu o capacitate de aprox. 5000 de locuri, gazduiau evenimente culturale si sportive, iar azi complexul ofera evenimente de toate tipurile (de la expozitii culturale la petreceri si concerte).

Impozantul “Mausoleu” dupa care se identifica acest parc, a fost ridicat dupa planurile arhitectilor Horia Maicu si Nicolae Cucu. Monumentul, inchinat in cinstea memoriei eroului necunoscut, a fost inaugurat in 1963 si a fost intitulat in perioada comunismului “Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism”. Dupa 1991 aici au fost aduse osemintele ostasilor martiri din al doilea razboi mondial, transportate de la Mauzoleul din Marasesti. Printre obiectivele turistice ale acestui parc se mai regasesc: Fantana Cantacuzino (realizata in stil neoclasic), Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida”, fantana Zodiac si Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Carol este inclus in “Lista monumentelor istorice din 2004”, iar incepand cu 2009, in urma unui proiect al capitalei, au fost aduse pasari in jurul lacului, care, impreuna cu peisajele naturale daruite de vegetatie ofera parcului Carol un caracter peisagistic placut, devenind unul dintre principalele locuri de promenada al bucurestenilor.
Acorda-i o nota Parcului Carol
Nota 4.2 (din 5) prin 54 voturi

In Parcul Carol te bucuri de

 • - Institutul Astronomic
 • - Lac
 • - Mausoleu
 • - Mese de table
 • - Muzeul Tehnic
 • - Restaurante
 • - Spatii amenajate pentru caini
 • - Spatii amenajate pentru copii
 • - Terase
 • - Terenuri de basket
 • - Terenuri de fotbal
 • - WiFi
Iubim acest parc! Si tu? Spune tuturor despre Carol pe

Imagini din Parcul Carol

Ai facut o fotografie frumoasa in Carol si vrei sa apara in aceasta galerie? Trimite-ne imaginea

Transport in comun la Parc Carol

Autobuz: 116, 232
Tramvai: 7, 19, 23, 27, 32
Metrou: Tineretului

Harta Parcul Carol

Evenimente viitoare in Parcul Carol
Momentan nu sunt evenimente in Carol. Nu vrei sa adaugi tu unul?
adauga eveniment in parc
vremea in parc azi

mail din parc
Iti place in parc. Si noua la fel. Nu vrem sa ratam nici un eveniment din nici un parc. De aceea am pregatit pentru tine un newsletter ca sa stii tot timpul ce se intampla in parcuri. Vrei sa-ti trimitem evenimentele pe mail?
Abonare newsletter inParc
curatenie in parc
Ai gasit o eroare pe aceasta pagina? Te rugam sa ne semnalezi ce e gresit.